Összeszámoltam: 78 darab tanulmányt küldtem ki eddig hírlevélben. Több mint 700 oldal. Most először fedem fel, hogy készülnek ezek a tanulmányok. És hogy ez mire lehet jó Neked? Ha cégvezető vagy, akkor ugyanezt te is megvalósíthatod, és így írhatsz "észrevétlenül" 700 oldalnyi anyagot, és te is indíthatsz saját Tudástárat

Innen jön az ötlet

Minden felém irányuló kommunikáció egy potenciális gyöngyöt rejt. A tanulmányok kiindulópontja ugyanis mindig egy fórum-hozzászólás vagy egy blogra érkezett komment, vagy egy előadásom után elhangzó kérdés. Vannak a „tanulmányok” mappámban olyan üres WORD file-ok, amelyekben egyelőre csak egy cím van. Gyorsan lelesek egyet, íme: „ha már sok éve szeretnéd elkezdeni az angoltanulást”. Ez még nincs kész, csak tervben van. Annamari ihlette, egyik legrégebbi vevőnk, akivel a március 28-i nyelvvizsga tréningen beszéltem. Te, mint látogató vagy tehát felelős az ötletért. De honnan jön a tudás?  

A hely, ahova a tudást eldugták

A tudás a könyvtárban terem. Csak elrejtették. A téma kitalálása után nekem is a következő lépés a Szekszárdi Könyvtár, ahol van egy olyan sanda gyanúm, hogy én vagyok az egyetlen ember, aki EBSCO-t használ. Pedig amúgy nagyon jó fej lehetőség: 8000 angol nyelvű szakfolyóirat gyűjteménye. Többek között akadémiai, nyelvészeti folyóiratoké is (de persze van itt Harvard Business Journal is). Kevesen ismerik. Múltkor a szentesi könyvtárban tartottam egy tanulási tréninget, és Enikő, a szervező azt mondta: ott is dobogós helyezésem van a használók között. De ez még csak elmélet. Mitől lesznek a tanulmányban konkrét nyelvtanulási tippek? 

Világ angoltanárai, blogoljatok!

Utána ellátogatok a Google keresőmezőjébe, és egész bonyolult kereső kifejezéseket írok be a cikkek segítségével. Miért kell ez? Mert csak a felszínen maradsz, ha mondjuk olyan általános keresésekkel dolgozol, mint learning vocabulary vagy listening comprehension. A Google ennél jóval többet rejt! Dióhéjban: a világ angoltanárainak tapasztalatait, fórumokról, blogokról, cikkekből. Mert ettől lesz konkrét tippekkel-teli egy tanulmány! Senki sem olvasná a tanulmányaimat, ha csak az elméleti alapokat foglalnám össze neked…ugye? A trükk pontosan az elmélet és a gyakorlat egyensúlya: az akadémiai cikkek és a mindennapi gyakorlat házasítása.

Utána jön a nyomtatás. Tudom, a fák meghalnak, de nem tudok a képernyőn papírokat kiteregetni, aláhúzogatni bennük, jegyzetelni rájuk, és mindezt egyszerre átlátni. (Mentségemre: a papír mindkét oldalát használom, és így sokszor 4 oldalt is rátömörítek!) Ez az elemző rész, rögtön az írás előtt. És a legjobb, az igazi élmény most jön.

Az utolsó titkos összetevők

Olvastad már Csíkszentmihályi Áramlat - A tökéletes élmény pszichológiája című könyvét? Az áramlat-élmény közben magának a tevékenységnek a kedvéért szeretnénk folytatni, amit csinálunk. Na, pontosan ilyen, amikor írok egy tanulmányt. Van olyan, hogy fel sem nézek reggel 6 és 11 között, a legproduktívabb időszakomban. És 11 után is csak a gyomrom szólal meg, de ekkorra már csak az utolsó simítások vannak hátra. És most az utolsó két tikos összetevőt is elárulom.

Valami érdekes sztorit mindig bele kell szőni bármilyen komoly témáról is írsz. Mert személyessé teszi, mert a mesét gyerekkorunkban is szerettük, és hogy tudatosodjon: hús-vér emberekről van szó, akik pontosan olyanok, mint te vagy én. És van még egy titkos fegyverem: ez a szövegírásról szóló drágán vett tanulmányokból származik: minden egyes bekezdést úgy kell abbahagyni, hogy az ember a folytatást keresse. Nem egyszerű, de kis gyakorlással megvalósítható. És hogy milyen sikerrel?

Tegnap újraolvastam az eddig írt tanulmányok közül a legtartalmasabb, leghasznosabb 34 darabot. Ennyit választottam ki a Tudástárba, és ennyit teszek elérhetővé visszamenőleg. Hát, azt kell mondjam, hogy engem időről-időre megszáll valami. Valami zseni. Csak az a gáz, hogy ki is száll belőlem utána.;)

Szerző: angolnyelvtanitas.hu  2010.10.06. 07:22 Szólj hozzá!

Címkék: szakmai munka

A bejegyzés trackback címe:

https://angolnyelvtanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr982349904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása